Corona maatregelen in voege vanaf 13/03/2020: een overzicht

Update 20/04/2020 - Donderdagavond 12/03/2020 vaardigde de regering een reeks maatregelen uit die voor diverse bedrijven gevolgen hebben. Op 17 maart kondigde de regering nog extra maatregelen aan om de coronaverspreiding tegen te gaan. Deze maatregelen gaan in vanaf 18 maart (12u) tot en met 3 mei. Hierbij vind je de laatste stand van zaken.

Zoek tip: Ben je op zoek naar een specifiek(e) beroep of activiteit? Druk dan gelijktijdig op CTRL en F en geef je zoekterm in.

Horeca

  • Cafés moeten sluiten. Bovendien zijn ze verplicht hun buitenmeubilair binnen te halen.
  • Restaurants mogen openblijven om maaltijden te laten afhalen of te bezorgen. Er mogen in geen geval mensen ter plaatse eten.
  • De levering van maaltijden en de verkoop van maaltijden om mee te nemen zijn niet verboden mits naleving van social distancing maatregelen en organisatie van de wachtrijen buiten. Wachtrijen buiten moeten wel beperkt worden.
  • Snackbars, broodjeszaken, frituren, ... blijven open. Wel moet je erop letten dat er geen lange wachtrijen ontstaan en je moet mensen zoveel mogelijk buiten laten aanschuiven. Terrassen zijn verboden. Hou er ook rekening mee dat je ook bij jouw personeel social distancing moet kunnen garanderen.
  • Foodtrucks, kiosken en voedingsstanden zijn verboden, tenzij ze nodig zijn voor de voedselvoorziening van de zones waar geen voedingszaken aanwezig zijn (dit wordt door de burgemeester beslist op basis van de noden van de gemeente). Een mobiele verkoper van gebraden kip, een ijsjesverkoper, ...worden beschouwd als een foodtruck/voedingskraam. Foodtrucks, kiosken, voedingsstanden en mobiele voedingskramen mogen wel thuis leveren op bestelling, op voorwaarde dat dit geen deur - aan - deur verkoop wordt en mits social distancing.
  • Alle nieuwe pop-ups en garageverkopen worden verboden. Het is dus niet toegestaan een mobiele kraam op jouw eigen oprit te plaatsen en van daar uit te verkopen
  • Hotels blijven open, maar zonder toegang tot restaurant, bars, eethoeken, gemeenschappelijke zalen of recreatieve ruimtes. Roomservice is echter wel toegelaten. Terrasmeubelen moeten worden binnengezet. De vergaderzalen van deze hotels zijn gesloten.
  • Vakantieparken, B&B’ s en campings, vakantiehuisjes, Airbnb, ...moeten sluiten. De permanente bewoners van dit soort woningen mogen uiteraard hier blijven wonen.
    • Winkels voor voeding en dierenvoeding mogen openblijven, op hun normale openingsuren. Verbruik ter plaatse is in geen geval toegelaten en moet verhinderd worden. Social distancing moet gegarandeerd worden.Winkels met een grote oppervlakte laten maximaal 1 persoon binnen per 10 m², voor niet langer dan 30 minuten.
    • Ook chocolatiers, ijsjeszaken, traiteurwinkels, wijnzaken en winkels waar alcoholhoudende dranken worden verkocht mogen openblijven, voor zover ze geen degustatie ter plaatse aanbieden. Een koffiebar mag dus bijvoorbeeld perfect take away koffie blijven verkopen.
    • Winkels die naast voeding ook andere producten verkopen:
      • Gemengde winkels die voedsel als secundair product aanbieden zijn gesloten.
      • Voedingswinkels (voor mensen en dieren) die non-food producten (bv. briefpapier) secundair verkopen: blijven open zonder de non-food afdelingen te hoeven sluiten.
    • Winkels die voeding en dierenvoeding verkopen, mogen ook bloemen en planten aanbieden met inachtneming van de social distancing maatregelen.

Winkels/Handelszaken:

Opgelet! Ook als je volgens onderstaande lijst open mag blijven, moet je steeds de hygiënemaatregelen en social distancing garanderen!!

Welke winkels mogen openblijven?

Voedingswinkels zijn: alle winkels en horecazaken die in hoofdzaak levensmiddelen verkopen, zoals bakkers, slagers, supermarkten, kruideniers, drankenhandelaars, bio - en hoevewinkels, viswinkels, sociale kruideniers, ...

  • Verkoop van voeding via automaten mogen openblijven
  • Tuincentra = “de tuincentra en boomkwekerijen die hoofdzakelijk planten en/of bomen verkopen"
    • Handelszaken die voornamelijk tuinmeubelen, grasmachines, … verkopen, mogen dus niet open. Bloemenwinkels evenmin.
  • Doe-het-zelf zaken = "de doe-het-zelfzaken met een algemeen assortiment die hoofdzakelijk bouwgereedschap en/of bouwmaterialen verkopen". Volgens de interpretatie van UNIZO betekent dat dus dat:
    • Doe-het-zelf zaken die een aanbod van verschillende producten hebben, mogen openen. Bijvoorbeeld:
      • Doe-het-zelf-zaken die een assortiment aanbieden à la Brico en Gamma,
      • Zaken die hoofdzakelijk boren/hamers/slijpschijven/vijzen... en ander materiaal voor doe - het - zelf verkopen
      • Bouwhandelaars die tegels/hout/grind/… verkopen (dus verschillende soorten bouwmateriaal, niet één specifieke soort).
    • Handelszaken die hoofdzakelijk één soort producten verkopen vallen niet onder ‘algemeen assortiment’, en mogen dus niet openen (verfwinkels, ramen en deuren, parketwinkels, houthandels, …).
  • Winkels voor medische hulpmiddelen (opticiens, gehoorwinkels, bandagisten, thuiszorgwinkel) mogen open op afspraak en mits inachtneming van de social distancing maatregelen, maar alleen voor noodgevallen, waarbij ze slechts één klant per keer op afspraak ontvangen. Uitstelbare zorg of verkoop moet worden uitgesteld. Oogmetingen worden uitdrukkelijk afgeraden omwille van het risico op besmetting via het oogvocht.
  • Nachtwinkels (vanaf hun normaal openingsuur tot 22u)
  • Krantenwinkels (press shops)
  • Tankstations en de leveranciers van brandstoffen mogen openblijven.
  • De service - of winkelpunten voor telecom kunnen enkel onder volgende voorwaarden openen: enkel in uitzonderlijke gevallen kan er voor de voorziening van het benodigde materiaal (telefoontoestellen, modes, decoders, simkaarten) door de operator doorverwezen worden naar een service - of winkelpunt dat uitsluitend onder de merknaam van de operator opereert, mits vooraf een afspraak wordt gemaakt en slechts één klant per keer wordt binnengelaten, en mits inachtneming van de social distancing maatregelen. Er is geen verkoop van nieuwe diensten in deze service - of winkelpunten toegelaten.
  • Winkels met basisvoorzieningen voor pasgeborenen mogen geopend blijven.
  • Drogisterijen (producten op basis van planten, kruidenwinkels, parafarmacieën en theewinkels) moeten sluiten.
  • Fietswinkels, garages, bandencentrales en glasherstellingen kunnen enkel dringende reparaties uitvoeren, voor het overige blijven zij dicht. Enkel online verkoop is toegestaan
  • Groothandelszaken mogen openblijven voor professionelen, mits inachtneming van social distancing maatregelen. Verkoop in de winkel of op afstand, levering en afhaling in de winkel voor professionals zijn toegestaan, mits inachtneming van de social distancing maatregelen.
  • Handelaars in bouwmaterialen mogen uitsluitend professionele klanten blijven bevoorraden, met respect voor de regel 1 klant per 10m², en naleving van social distancing bij leveringen. Voor particuliere klanten kan e-commerce gebruikt worden.
  • De handelszaken en bedrijven die tussenkomen in het kader van de voedselketen, de voedingsnijverheid, land- en tuinbouw, productie van meststoffen en visserij blijven doorwerken, met een inachtneming van social distancing maatregelen en passen waar mogelijk telewerken toe.
  • Verkoop van dieren: de aankoop van dieren kan enkel op afspraak. Bezoekers worden niet toegelaten. De contacten verlopen enkel telefonisch of via videoconferentie, ... Pups en kittens kunnen vanaf de leeftijd voorzien in de dierenwelzijnswetgeving naar hun nieuwe eigenaar vertrekken, mits de verkoop in orde is met de dierenwelzijnsregels. De nieuwe eigenaar mag de dieren komen ophalen, voor zover deze contacten beperkt zijn tot het strikte minimum (waarbij de eigenaar zich alleen verplaatst), enkel op afspraak en mits inachtneming van de social distancing maatregelen.
  • Winkels die de landbouwsector voorzien van fytoproducten, meststoffen, veevoer, ... mogen openblijven mits inachtneming van de social distancing maatregelen. Waar mogelijk passen ze telewerk toe

Opgelet: gelet op het gebrek aan duidelijkheid op dit moment, is dit enkel de interpretatie die UNIZO aan het Ministerieel Besluit geeft. Voor een sluitend antwoord, dient u contact te nemen met info-coronavirus@health.fgov.be of 0800 14 689

Voorwaarden voor opening: De nodige maatregelen moeten getroffen worden om de regels van social distancing te respecteren, in het bijzonder het behoud van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon. De toegang tot deze zaken moet beperkt zijn tot:

  • 1 klant per 10m² gedurende een periode van maximum 30 minuten
  • In de mate van het mogelijke wordt individueel gewinkeld
  • 1 klant per 10m² gedurende een periode van maximum 30 minuten
  • In de mate van het mogelijke wordt individueel gewinkeld

Opgelet: gelet op het gebrek aan duidelijkheid op dit moment, is dit enkel de interpretatie die UNIZO aan het Ministerieel Besluit geeft. Voor een sluitend antwoord, dient u contact te nemen met info-coronavirus@health.fgov.be of 0800 14 689

Voorwaarden voor opening: De nodige maatregelen moeten getroffen worden om de regels van social distancing te respecteren, in het bijzonder het behoud van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon. De toegang tot deze zaken moet beperkt zijn tot:

Alle andere winkels (kledingwinkels, elektrowinkels, tabak - en vapewinkels, papierwarenwinkels, parfumeries, meubelwinkels, speelgoedwinkels, fotografen, carwash, ...) zijn gesloten, maar deze winkels mogen hun onlineactiviteiten verderzetten indien een levering aan huis gegarandeerd kan worden. Deur-aan-deur verkoop is niet toegelaten, en moet per telefoon, mail, ... gebeuren. Hetzelfde geldt voor mobiele vertegenwoordigers. Ook shoppingcentra blijven gesloten (met uitzondering van de winkels die hierboven worden opgesomd). Ook tabakswinkels en e-sigarettenwinkels blijven gesloten, zij mogen evenmin aan e-commerce doen.

Voor winkels die mogen open zijn, geldt dat:

  • Social distancing (minimaal 1,5 meter tussen personen) moet gegarandeerd worden!!!
  • Neem maatregelen om een toevloed aan mensen te vermijden. Voor alle 'grote oppervlakten' (helaas niet gedefinieerd) gelden dezelfde regels als supermarkten:
    • Een persoon per 10m² gedurende een maximale periode van 30 minuten;
    • In de mate van het mogelijke wordt individueel gewinkeld.

Verzorging/ (poets)diensten (aan huis)

LET OP: ook als je volgens onderstaande lijst open mag blijven, moet je steeds de hygiënemaatregelen en social distancing garanderen!!

  • Kappers moeten sluiten. Ook in woonzorgcentra kunnen kappers niet langer diensten verlenen.
  • Schoonheidsspecialisten, pedicure, gespecialiseerde voetverzorging, wellness, sauna en zonnecentra moeten sluiten. Schoonheidsspecialisten mogen hun diensten niet aan huis leveren, ook niet op afspraak.
  • Tatoeëerders moeten sluiten.
  • Ramenwassers mogen hun diensten blijven voortzetten.
  • Poetshulp bij klanten thuis (o.m. via dienstencheques) mag doorgaan, mits social distancing
  • Schouwvegers mogen hun activiteiten voortzetten, mits social distancing.
  • Tuiniers mogen hun diensten blijven aanbieden.
  • Wassalons blijven open mits naleving van de hygiënemaatregelen en social distancing.
  • Droogkuis moet sluiten, maar kan op afspraak en mits in acht nemen van social distancing maatregelen en hygiënemaatregelen welk kledij en uniformen wassen die nodig zijn voor de uitoefening van een job in de essentiële sectoren.
  • Industriële wasserettes die voornamelijk (bed)lakens van zorgcentra wassen blijven open
  • Voor de installateurs van alarmsystemen en camerasystemen zijn enkel dringende onderhouds - of herstellingswerken toegelaten. Alle andere dagelijkse activiteiten, zoals nieuwe installaties, vallen onder de algemene verplichtingen zoals social distancing (1,5m afstand bewaren tussen elke persoon).
  • Dierenkapsalons moeten sluiten. Ook dienstverlening aan huis is niet toegestaan.
  • Fotografen moeten sluiten. Opdrachten buitenshuis mogen niet doorgaan.
  • Ophaling van oud ijzer blijft mogelijk.
  • Carwashes moeten sluiten.
    • Carwash voor trucks (reiniging van vrachtwagens die voedsel vervoeren) mag voortgaan voor zover de reiniging in functie is van het verzekeren van de veiligheid van de voedselketen.

Recreatie, evenementen, ontspanning, markten, andere

  • Openbare markten en ambulante verkopen:
  • Ontspanning
    • Alle sportcentra en fitnesscentra worden gesloten (dansscholen, paintball, zwembad, ...)
    • Kermissen zijn verboden
    • Alle niet-essentiële reizen zijn verboden
    • Verhuur van springkastelen is verboden
  • Ceremonies
    • Religieuze huwelijken zijn enkel toegelaten in bijzijn van de echtgenoten, hun getuigen en de bedienaar van de eredienst
    • Burgerlijke huwelijken zijn enkel toegelaten in bijzijn van de echtgenoten, hun getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand
    • Begrafenissen en crematies (burgerlijk of religieus) mogen enkel doorgaan in aanwezigheid van maximaal 15 personen, met behoud van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon en zonder de mogelijkheid van blootstelling van het lichaam.
  • Evenementen
    • Religieuze diensten zijn niet toegelaten, met uitzondering van begrafenissen en crematies (die mogen doorgaan in intieme kring en mits social distancing). Asverstrooiingen op zee mogen niet doorgaan. Binnen die grenzen blijven begrafenisondernemers en crematoria open. Dierencrematoria mogen enkel op afspraak (en mits social distancing).
    • Alle recreatieve activiteiten worden afgelast, incl. musea en attracties, discotheken, cinema, georganiseerde busreizen, bootcamps, casino's, gokkantoren, vernissages, kunstvoorstellingen, (binnen)speeltuinen, kinderboerderijen... Ook de recreatieve delen van provinciale domeinen worden gesloten (het park en de bossen van het domein blijft wel open)
    • Activiteiten van jeugdbewegingen en sportclubs worden geannuleerd
    • Alle bijeenkomsten worden geannuleerd, ongeacht of het binnen of buiten activiteiten zijn, ongeacht het aantal deelnemers. Alle feesten in feestzalen worden geannuleerd.
    • Wedstrijden met dieren (bv. duiven) mogen niet doorgaan
  • Mobiele vertegenwoordigers mogen niet langer de baan op
  • Reisbureaus werken zo veel mogelijk online en op afstand

Mobiliteitsdiensten

  • Pechverhelping, herstellingen:
    • Garages, bandencentrales, voorruitreparateurs en fietsherstellers kunnen enkel op afspraak en mits social distancing openblijven voor dringende herstellingen. Dringende herstellingen/interventies aan huis kan op verzoek van de consument of het bedrijf, op afspraak en mits inachtneming van social distancing maatregelen.
    • Pechverhelping voor voertuigen blijft ook doorwerken. Vervoer van personen bij depannage: maximaal 2 personen tegelijk. De depanneur kan verhuur van wagens voorzien als alternatief mits social distancing.
  • Autokeuringscentra:
    • in Vlaanderen hernemen de keuringscentra hun activiteiten vanaf 25 maart, maar enkel voor specifieke voertuigen (bedrijfsvoertuigen en prioritaire voertuigen). Voor de andere categorieën (waarvan het keuringsattest verstreek na 13 maart) zal de termijn verlengd worden met 4 maanden, na het opheffen van de crisismaatregelen.
    • In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijven de keuringscentra gesloten. Keuringsbewijzen waarvan de geldigheid is verlopen sinds 1 maart, worden verlengd met 6 maanden. De geldigheidsduur van de keuringsbewijzen waarvan de geldigheid verloopt binnen de maand na de heropening van de keuringscentra, wordt met 2 maanden verlengd.
  • Taxidiensten en personenvervoer, deelauto’s blijven doorgaan, maar één persoon per keer in de taxi en de chauffeur. Het gezin mag in een taxi. Het wordt aangeraden de wagen regelmatig te verluchten.
  • Verhuur:
    • Autoverhuur mag doorgaan, maar enkel voor noodzakelijke verplaatsingen en voor de essentiële diensten en mits naleving van de social distancing maatregelen. Verplaatsingen met de wagen moeten zoveel mogelijk uitgesteld worden.
    • Verhuur van gocarts, fietsen, Vespa’s, ... is verboden.
  • Rijlessen worden geschorst.

B2B, Transport en Logistiek

  • De levering en transport van brandstoffen en brandhout blijft plaatsvinden
  • Verhuisdiensten: het wordt aangeraden om niet - noodzakelijke verhuizingen uit te stellen. Een dringende verhuizing, binnen het land en naar het land is toegestaan, mits inachtneming van de social distancing maatregelen indien mogelijk. Het begrip "dringend" verwijst naar: (1) de ongezondheid van de woning of het dreigende gevaar voor de gezondheid van de bewoners; (2) de financiële situatie van de bewoners die niet in staat zijn twee woningen tegelijk te betalen; (3) het feit dat een nieuwe huurder, bij gebrek aan een ander huisvestingsalternatief, de bewoonde woning moet betreden om door de verhuizing in kwestie te worden ontruimd.
  • Logistiek blijft doorgaan.
  • Het internationaal transport blijft doorwerken.
  • Voor zover zij de essentiële sectoren in staat stellen om hun diensten aan de bevolking te blijven leveren, mogen ondernemingen hun diensten B2B blijven aanbieden, in het kader van hun commerciële relaties.
  • Groothandelszaken mogen openblijven voor professionelen, maar enkel in het kader van hun bestaande commerciële relaties en mits inachtneming van social distancing maatregelen. Verkoop in de winkel of op afstand, levering en afhaling in de winkel voor professionals zijn toegestaan, mits inachtneming van de social distancing maatregelen

Overheidsdiensten, openbare diensten, diensten algemeen nut

  • De postdiensten blijven geopend;
  • De sociale secretariaten blijven open;
  • Ondernemingsloketten organiseren zich zo veel mogelijk vanop afstand en indien absoluut nodig zijn ze geopend mits inachtneming van de social distancing maatregelen.
  • Banken blijven open tijdens de normale openingsuren. Ook wisselkantoren en kantoren voor internationale geldtransfers mogen openblijven mits inachtneming van social distancing.
  • Verzekeringskantoren werken zoveel als mogelijk per telefoon of per mail. Een verzekeringsexpert mag zich ter plaatse begeven wanneer dit nodig is om dringende schadevaststellingen te doen en mits naleving van social distancing.
  • Beveiliging en bewaking:
    • De private en bijzondere veiligheidssector beperkt haar activiteiten tot de fundamentele en noodzakelijke activiteiten;
    • De private bewakingssector (die de bewakingsondernemingen en interne bewakingsdiensten omvat, alsook de veiligheidsdiensten van de openbare vervoersmaatschappijen), kunnen hun activiteiten en opdrachten verder uitvoeren.
    • Voor de installateurs van alarmsystemen en camerasystemen zijn enkel dringende onderhouds - of herstellingswerken begrepen als uitzondering. Alle andere dagelijkse activiteiten, zoals nieuwe installaties, vallen onder de algemene verplichtingen zoals het behoud van de afstand van 1,5 meter tussen elke persoon.
    • Veiligheidsadviseurs kunnen hun activiteiten enkel en alleen op digitale wijze verderzetten.
  • De diensten voor de afvalophaling en -verwerking blijven doorwerken;
  • De opening van containerparken wordt geregeld door de bevoegde Gewesten (voor Vlaanderen, voor Brussel)

Opvang voor mens en dier

  • Dierenasielen zijn gesloten. Bezoek is niet toegestaan. Adoptie en afstaan van dieren kan wel en enkel op afspraak en mits inachtneming van social distancing maatregelen. De opvang en essentiële verzorging van dieren is cruciaal en dus toegelaten. Ook vrijwilligers mogen hieraan bijdragen.
  • Dierencrematoria mogen openblijven, maar enkel op afspraak en mits inachtneming van de social distancing maatregelen.
  • Dierenhotels zijn gesloten tenzij voor mensen die nood hebben aan een essentiële opvang van het dier (bijvoorbeeld: opname in het ziekenhuis, overlijden van de eigenaar...).
  • Eigenaars van dieren mogen hun dieren in de wei of op stal blijven bezoeken en voederen, voor de essentiële zorg van het dier, en mits social distancing
  • Crèches en onthaalmoeders blijven open voor kinderen tot 3 jaar.
  • Kinderopvang blijft eveneens open. De regering kondigde bovendien aan dat ouders niet te betalen voor afwezigheden van 14 maart t.e.m. 5 april.

Productie

  • De productieketens die niet kunnen worden stilgelegd omwille van technische redenen blijven open
  • De verpakkingsindustrie verbonden aan de toegelaten activiteiten blijft doorwerken
  • De chemische industrie blijft doorwerken;
  • De productie van medische instrumenten blijft doorwerken;

Bouwsector

  • Bouwactiviteiten buitenshuis mogen plaatsvinden, mits inachtneming van de social distancing maatregelen.
    • Dit geldt ook voor werken binnenshuis in wooneenheden die niet bewoond zijn of niet in gebruik zijn (een leegstaand gebouw, een leegstaande woning, een leegstand appartement in een flatgebouw).
    • Ook tuinaanneming blijft mogelijk, mits social distancing.
  • Voor herstellingen binnenshuis (B2B en B2C) is hoogdringendheid met betrekking tot veiligheid, welzijn, hygiëne en ICT- infrastructuur een strikte vereiste. Alleen dan mogen zij doorgaan.
  • Onderhoudsnazichten bij de klant thuis die niet wettelijk verplicht zijn, worden als 'niet dringend' beschouwd en mogen dus niet doorgaan. Enkel dringende technische keuringen mogen plaatsvinden, mits inachtneming van de social distancing maatregelen.
  • Handelaars in bouwmaterialen mogen uitsluitend professionele klanten blijven bevoorraden, met respect voor de regel 1 klant per 10 m², en naleving van social distancing bij leveringen. Voor particuliere klanten kan e-commerce gebruikt worden.

Vrije en intellectuele beroepen en aan medisch verwante beroepen of activiteiten

LET OP: ook als je volgens onderstaande lijst open mag blijven, moet je steeds de hygiënemaatregelen en social distancing garanderen!!

  • Advocaten, notarissen en deurwaarders kunnen cliënten blijven ontvangen als het noodzakelijk is, mits de maatregelen m.b.t. social distancing gevolgd worden. Waar mogelijk moet telewerk en elektronische communicatie toegepast worden. Voor notarissen kan u hier lezen welke handelingen nog gesteld worden.
  • Voor boekhouders, accountants, ... geldt het principe dat cliënten niet op kantoor worden ontvangen, tenzij absoluut noodzakelijk. Het indienen of ophalen van documenten moet digitaal gebeuren, maar als dat niet mogelijk is, is het indienen/ophalen van documenten toegestaan zolang de veiligheidsregels inzake social distancing kunnen worden gerespecteerd.
  • Apothekers en farmaceutische industrie blijven open. De regering versoepelde de vergunningsregels voor de aanmaak van ontsmettingsalcohol. Meer info
    • Paramedische winkels moeten sluiten
  • Diensten van medische verzorging en dringende medische interventies blijven uiteraard gewoon doorlopen.
  • Medische zorginstellingen, met inbegrip van diensten voor preventieve gezondheidszorg blijven open.
  • Inzake ambulante zorg of privé-kabinet moet alle electieve zorg gestopt worden. Dringende, noodzakelijke zorg, wanneer er een risico op degradatie van de situatie bestaat, of preventieve zorg voor neonati en -15 maanden, e.d. zijn wel toegestaan.
  • Dierenartsen blijven open. Uitstelbare zorg moet wel worden uitgesteld, dringende zorg kan plaatsvinden mits in achtneming van de social distancing maatregelen. De dierenarts dient zelf te bepalen wat dringende en noodzakelijke zorg is die niet kan uitgesteld worden, aldus het Crisiscentrum.
  • Psychologen worden in de FAQ's van het Crisiscentrum uitdrukkelijke vernoemd als 'essentiële dienst'
  • Tandartsen, kinesisten, osteopaten, podologen en andere gezondheidsberoepen mogen blijven beoefend worden, maar uitstelbare zorg moet uitgesteld worden.
  • Diëtisten werken waar mogelijk per telefoon of per mail. Bij een noodzakelijke consultatie moeten de nodige veiligheidsmaatregelen gevolgd worden (maximaal 1 patiënt tegelijk in het kabinet, ...)
  • Landmeters: noodzakelijke werkzaamheden mogen blijven doorgaan, niet-noodzakelijke niet.
  • Vastgoedmakelaars: een huidige verkoop mag worden afgerond, maar nieuwe verkoop procedures met plaats bezoek mogen momenteel niet worden opgestart. Verplichte energie-audits kunnen plaatsvinden voor lopende verkopen van vastgoed mits inachtneming van de social distancing maatregelen.
  • Opticiens mogen open op afspraak en mits inachtneming van social distancing, maar alleen voor noodgevallen, waarbij ze slechts één klant per keer op afspraak ontvangen. Uitstelbare zorg of verkoop moet worden uitgesteld. Oogmetingen worden uitdrukkelijk afgeraden omwille van het risico op besmetting via het oogvocht.

Maatregelen binnen het eigen bedrijf

Heb je personeel en moet je zaak niet verplicht of sluit je niet uit eigen beweging, neem dan volgende regels in acht:

  • Thuiswerk is verplicht bij alle niet-essentiële bedrijven, ongeacht de grootte, voor alle functies waar dat mogelijk is
  • Voor functies waar het niet mogelijk is, moeten bedrijven ervoor zorgen dat ze de social distancing (minimaal 1,5m afstand) kunnen garanderen. Deze regel geldt ook voor vervoer georganiseerd door de werkgever. Neem dan zeker ook deze checklist in acht.
  • Kan je als niet-essentieel bedrijf niet aan deze regels voldoen, dan moet je verplicht sluiten.

Deze regels zijn niet van toepassing op cruciale bedrijven en de essentiële diensten die opgesomd zijn in de bijlage van het ministerieel besluit van 3 april 2020. Deze moeten in de mate van het mogelijke het systeem van telethuiswerk en de regels van social distancing toe te passen.

Bedrijven mogen doorgaan met het organiseren van transport per bus voor hun werknemers. Voor bedrijven uit de niet - essentiële sectoren is dit vervoer enkel toegelaten wanneer social distancing wordt gerespecteerd en er dus minimaal 1,5 m afstand tussen de inzittenden wordt gegarandeerd.

Bedrijven mogen bestaande systemen voor de opvang van kinderen van personeel voortzetten. Nieuwe initiatieven zijn niet toegelaten.

Mag ik nog grensarbeiders inzetten?

Het algemeen geldend principe is dat grensarbeiders bij de uitvoering van hun professionele activiteiten, zowel in essentiële als niet-essentiële sectoren, vlot het Belgisch grondgebied moeten kunnen betreden en terug verlaten om zich naar hun bestemming te begeven.

Grensarbeiders kunnen gebruik maken van de eigen keuzen van transportmiddelen. Tijdens het transport op Belgisch grondgebied dienen maximaal de maatregelen van social distancing in acht genomen te worden. De grensarbeiders dienen in het bezit te zijn van een identiteitskaart en/of paspoort en een attest van de werkgever wordt sterk aanbevolen.

Wat zijn de sancties?

De politie zal nauw toezien op de naleving van deze regels, en zal GAS-boetes opleggen van 750 euro wanneer je als ondernemer de regels overtreedt.

Bij een volgende overtreding zal je, naast andere sancties en hogere boetes, je zaak verplicht moeten sluiten.

Bron: UNIZO

Photo by CDC on Unsplash

Op de hoogte blijven?