Coronavirus: 120 extra vrijwillige netto-overuren in de cruciale sectoren.

De wet van 20 december 2020 houdende tijdelijke ondersteuningsmaatregelen ten gevolge van de COVID-19-pandemie bepaalt onder andere de vrijwillige netto-overuren in de cruciale sectoren.

Het gaat hier om de handelszaken, private en publieke bedrijven en diensten die personeel tewerkstellen en die noodzakelijk zijn voor de bescherming van de vitale belangen van de Natie en de behoeften van de bevolking (bekijk hier de volledige lijst).

Het basiscontingent vrijwillige overuren, zoals bepaald in artikel 25bis van de Arbeidswet van 16 maart 1971, wordt opgetrokken tot 220 vrijwillige overuren, m.a.w. 120 bijkomende vrijwillige overuren, bij de werkgevers die tot de cruciale sectoren behoren en dit voor de periodes:

  • Van 1 oktober 2020 tot en met 31 december 2020
  • Van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021

De bijkomende vrijwillige overuren worden niet aangerekend op de gemiddelde arbeidsduur en moeten dus niet worden ingehaald. Er is geen overloon verschuldigd op deze bijkomende vrijwillige overuren. De betrokken vrijwillige overuren zijn vrijgesteld van socialezekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffing.

Opgelet! Normaal kan u tot maximum 120 ‘gewone’ vrijwillige overuren laten presteren. In combinatie met de netto vrijwillige overuren, is dit echter beperkt tot 100. Samen is dit in totaal 220 vrijwillige overuren (120 netto en 100 ‘gewone’).

Voor de toepassing van deze vrijwillige netto-overuren in de cruciale sectoren, is het ook van belang om een schriftelijke verklaring op te maken tussen werkgever en werknemer.

Wij bieden u een schriftelijk document ter beschikking in Easy Online. Dit vindt u onder de rubriek “Mijn e-documenten”. Het document heeft de titel “Verklaring vrijwillige overuren corona”. Indien u klikt op “Aanmaken”, dan krijgt u een blanco-document ter beschikking.

Bij vragen of meer info, contacteer ons via mail of telefoon. Wij geven u graag advies.

Op de hoogte blijven?