Coronavirus: contactberoepen opnieuw gesloten en strengere controles telewerk

Tina witherspoon y8 H2 Gq qd QY unsplash

Het Overlegcomité heeft een aantal maatregelen verstrengd om zo het aantal coronabesmettingen en hospitalisaties te doen verminderen. De niet-medische contactberoepen moeten opnieuw verplicht sluiten gedurende 4 weken en de controle op verplicht telewerk wordt verscherpt door de werkgevers te verplichten om mee te delen wat het aantal werknemers is die niet kunnen telewerken.

Op het overlegcomité van 24 maart werd beslist om de maatregelen te verstrengen om zo de stijgende trend te keren in de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames.

We sommen hierna de genomen maatregelen op die, tenzij ander vermeld, zullen gelden van zaterdag 27 maart tot en met zondag 25 april.

Niet-medische contactberoepen

De niet-medische contactberoepen moeten opnieuw sluiten. Het gaat onder meer over:

  • De kapperszaken en barbiers;
  • De schoonheidssalons;
  • De nagelsalons;
  • De niet-medische pedicurezaken;
  • De massagesalons;
  • De tatoeage- en piercingsalons.

Striktere controles op telewerk

De controles op het verplichte telewerk worden opgedreven en verscherpt.

Op de portaalsite van de Rijksdienst Sociale Zekerheid wordt zaterdagavond 27 maart een tool gelanceerd waarop elke onderneming - publiek of privé - uiterlijk 6 april voor de eerste maal (het zal een maandelijkse aangifte zijn en dit gedurende drie maanden) zal moeten mededelen wat het totaal aantal medewerkers per filiaal is en hoeveel werknemers een functie uitoefenen die niet kan uitgevoerd worden via telewerk en dus op de werkvloer aanwezig zijn.

Deze aangifte heeft betrekking op het aantal werknemers op de eerste werkdag van de maand en moet uiterlijk worden ingediend op de zesde kalenderdag van de maand.

Niet-essentiële winkels op afspraak

Niet-essentiële winkels mogen enkel klanten ontvangen op afspraak, waarbij het maximaal aantal klanten dat tegelijk binnen mag, afhangt van de grootte van de winkel en met een absoluut maximum van 50 personen. Twee personen uit hetzelfde gezin mogen samen de winkel binnen.

Leveringen aan huis en ‘click-and-collect’ blijven mogelijk op voorwaarde dat er geen fysiek contact is en de winkelruimte niet betreden wordt.

Essentiële winkels (onder meer voedingswinkels, apothekers, maar ook winkels voor hygiëne-producten, kledingstoffen, bloemen en planten, telecomwinkels en kranten- en boekenwinkels) mogen klanten blijven ontvangen zonder afspraak.

Onderwijs

De lessen van alle onderwijsniveaus (lager en secundair onderwijs, deeltijds kunstonderwijs, hoger onderwijs en sociale promotie) worden opgeschort van 29 maart tot en met 2 april. Kleuterscholen krijgen de keuze of ze open blijven of niet. Er mogen wel nog examens georganiseerd worden in de week voor de paasvakantie.

Tussen 29 maart en 2 april wordt voor kinderopvang gezorgd voor niet-telewerkbare functies en voor personen die in de onmogelijkheid zijn om voor opvang te zorgen. De lessen hervatten na de paasvakantie op maandag 19 april, indien mogelijk volledig als contactonderwijs voor het secundaire niveau.

Jeugdkampen en buitenschoolse activiteiten voor scholieren blijven mogelijk, in beperkte groepen van maximaal 10 jongeren en zonder overnachting.

Bij vragen of meer info, contacteer ons via mail of telefoon. Wij geven u graag advies.

Op de hoogte blijven?