Registratie van opleidingen in de Federal Learning Account

Sinds 1 april 2024 is het Federal Learning Account (FLA) actief. Dit is een onlinetool ontwikkeld door Sigedis met betrekking tot de individuele en sectorale opleidingsrechten en de gevolgde opleidingen.

Sinds de wet op de arbeidsdeal van 3 oktober 2022 hebben alle voltijdse werknemers in België recht op individuele opleidingen. Dit recht bedraagt in principe 4 dagen in 2023 en 5 dagen vanaf 2024. Het exacte aantal jaarlijkse opleidingsdagen hangt af van:

  • Arbeidsregime van de werknemer
  • Omvang van de onderneming: het individueel opleidingsrecht geldt niet in ondernemingen met minder dan 10 werknemers. Voor werkgevers met 10 tot 19 werknemers geldt een individueel opleidingsrecht van één dag.
  • Eventuele sectorale afspraken. Ga dus zeker na wat er werd afgesproken in jouw sector.

De volledige FLA-applicatie zal pas op 1 juni 2024 ter beschikking zijn. Je hebt dus tot 1 december 2024 de tijd om alles te registreren of over te zetten in de FLA-applicatie.

De werkgever of de gemandateerde zal voor elk kalenderkwartaal, en ten laatste binnen één maand na afloop van het kwartaal, de gevolgde opleiding, de basiskenmerken van de opleiding en het aantal verbonden opleidingsdagen moeten registreren.

Daarnaast moet je als werkgever ook de gegevens die anderen (de opleidingsverstrekker of Sigedis) registreren of berekenen, controleren en indien nodig wijzigen of aanvullen.

Sigedis zal een lijst opmaken van werkgevers die bepaalde verplichtingen in het kader van het FLA niet in orde hebben gebracht. Via de eBox wordt de werkgever op de hoogte gebracht. De werkgever heeft 30 kalenderdagen de tijd, vanaf de mededeling, om te voldoen aan deze verplichtingen. Indien dit in orde is, zal de werkgever geschrapt worden van deze lijst.

Bron: Wet van 20 oktober 2023 betreffende de oprichting en het beheer van de Federal Learning Account

Op de hoogte blijven?