Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht corona - verlenging van de vereenvoudigde procedure tot 31 maart 2022

Belastingen tijdelijk werkloos

Het federale kernkabinet heeft op 10 december 2021 beslist om de vereenvoudigde procedure voor tijdelijke werkloosheid te verlengen tot 31 maart 2022.

De tijdelijke werkloosheid kan tot aan de voormelde datum als tijdelijke werkloosheid wegens overmacht corona worden beschouwd op voorwaarde dat het gebrek aan werk in de onderneming een gevolg is van de coronacrisis. Er moet dus een link zijn met corona.

In volgende situaties kan tot 31 maart 2022 ook tijdelijke werkloosheid wegens overmacht corona worden aangevraagd:

  • quarantaineverplichting van een minderjarig kind waarmee de werknemer samenwoont en wanneer telewerk niet mogelijk is;
  • quarantaineverplichting van de werknemer en indien telewerk niet mogelijk is;
  • opvang van een minderjarig kind waarmee de werknemer samenwoont als gevolg van de sluiting van een crèche, de school of het opvangcentrum door corona en indien telewerk niet mogelijk is.

Tot en met 31 maart 2022 kunnen de werknemers die tijdelijk werkloos wordt gesteld wegens overmacht een uitkering genieten van 70% van het gemiddelde begrensde loon (geplafonneerd tot 2.897,58 euro per maand (bedrag geldig vanaf 01.01.2022). Daarnaast krijgt men een supplement van 5,86 euro per dag (bedrag geldig vanaf 01.01.2022.). Deze vergoeding wordt door de RVA betaald.

Op de hoogte blijven?