Verlenging van de vereenvoudigde procedure tijdelijke werkloosheid overmacht corona tot 31 december 2021

Corona Update

In ons artikel "Tijdelijke werkloosheid vanaf 1 oktober 2021" hadden we vermeld dat er voorlopig geen aanwijzingen waren tot een eventuele verlenging van de vereenvoudigde procedure. Ondertussen is er duidelijkheid. De federale regering heeft op vrijdag 24 september 2021 beslist om een deel van de economische steunmaatregelen in kader van corona te verlengen tot 31 december 2021.

Dat betekent dat de vereenvoudigde procedure voor tijdelijke werkloosheid overmacht corona voor alle sectoren verlengd wordt.

De versoepelde regels blijven dezelfde. Dit betekent dat:

- er geen mededeling tijdelijke werkloosheid wegens overmacht moet verstuurd worden naar de RVA;

- er geen melding moet uitgevoerd worden van de eerste effectieve werkloosheidsdag;

- er geen C3.2A kaarten moeten afgeleverd worden;

- het validatieboek niet moet ingevuld worden.

Quarantaine

Het zal ook nog steeds mogelijk zijn om tijdelijke werkloosheid toe te passen voor werknemers die in quarantaine moeten en niet kunnen telewerken. Dit kan ook voor werknemers die voor opvang van een kind dat in quarantaine zit of niet naar school of kinderopvang kan, moeten zorgen.

Belangrijk: overmacht bewijzen

De versoepelde regels blijven van toepassing. Het is belangrijk om ook de toepassing van de tijdelijke werkloosheid overmacht te kunnen aantonen. Dat betekent dat de tijdelijke werkloosheid overmacht corona enkel kan toegepast worden wanneer het gebrek aan werk een gevolg is van de coronapandemie.

Bij een eventuele controle van de RVA, is het van belang om de redenen te kunnen voorleggen die aanleiding geven tot het toepassen van de tijdelijke werkloosheid.

Bij vragen of meer info, contacteer ons via mail of telefoon. Wij geven u graag advies.

Op de hoogte blijven?