De coronapremie: de wetgeving werd gepubliceerd

Coronapremie

Het Koninklijk besluit van 21 juli 2021 dat de toekenning van de coronapremie regelt, werd op 29 juli 2021 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Ondernemingen krijgen vanaf 1 augustus 2021 de mogelijkheid om een coronapremie toe te kennen van maximum 500 EUR per werknemer.

Wij informeerden u reeds eerder over de inhoud en voorwaarden van de coronapremie. Dit vindt u terug in artikel Wat is de coronapremie?

Hierbij vermelden wij graag nog eens de voorwaarden van de coronapremie.

Ondernemingen die tijdens de coronacrisis goede resultaten hebben behaald, hebben de mogelijkheid om aan hun werknemers een premie toe te kennen. Deze premie valt buiten de maximale marge voor de loonkostenontwikkeling van 0,4% voor de periode 2021-2022. De coronapremie is een eenmalige premie die alleen kan uitgereikt worden tussen 1 augustus 2021 en 31 december 2021. Het totale bedrag van de toegekende coronapremie mag niet meer dan 500 EUR per werknemer bedragen. De coronapremie neemt de vorm aan van een papieren of elektronische consumptiecheque. De coronapremie is geldig tot 31 december 2022.

De toekenning van de coronapremie in ondernemingen moet opgenomen worden in een cao op sectoraal of ondernemingsvlak. Dit kan ook via een individuele overeenkomst geregeld worden. De coronapremie is voor de werknemer vrijgesteld in de personenbelasting en niet onderhevig aan sociale zekerheidsbijdragen. Voor de werkgever is deze premie volledig aftrekbaar, maar wel onderhevig aan een bijzondere werkgeversbijdrage van 16,5%.

De coronapremie kan besteed worden in de volgende ondernemingen:

* Horecasector;

* Kleinhandelszaken;

* Wellnesscentra;

* Activiteiten binnen PC 333 voor de toeristische attracties (attractieparken, dierenparken, waterparken,...)

* Bioscopen;

* Inrichtingen binnen de culturele sector, erkend, goedgekeurd of gesubsidieerd door de bevoegde overheid;

* Bowlingzalen, zwembaden, fitnesscentra, sportverenigingen voor wie een federatie bestaat, erkend of gesubsidieerd door de gemeenschappen of die behoren tot een nationale federatie;

* Schoonheidssalons, niet-medische pedicures, nagelsalons, massagesalons, kapperszaken, barbiers, tatoeage- en piercingsalons;

* Rijscholen.

De 'oude' consumptiecheques van maximum 300 EUR die in 2020 werden toegekend aan sommige werknemers wordt verlengd tot 31 december 2022.

Zij kunnen vanaf 1 augustus 2021 ook worden besteed bij de ondernemingen die voorkomen op bovenstaand overzicht.

Opgelet: het VAPH liet weten dat er geen coronapremie kan toegekend worden voor budgethouders in kader van PVB/PAB.

Wenst u een coronapremie toe te kennen? Contacteer ons via mail of telefoon. Wij geven u graag advies.

Op de hoogte blijven?